Overhaling

Eterna Chronograph, en sjelden klokke fra 1955

04/03/2017
Eterna var i mange år et viktig og respektert merke i sveitsisk ur-industri, for nordmenn er sannsynligvis Kon-Tiki modellene de mest kjente.
eterna cronograph 1955
Skrevet av Simen Solvold
Urmaker

Klokke som ble brukt av Thor Heyerdahl og hans mannskap. Etter ferden ble "kon-tiki" modellene produsert og solgt i mange år. Eterna er også godt kjent for å i sin tid grunnlegge "ETA" fabrikken som produserte og solgte urverk til utallige klokkeprodusenter. Riktig nok med en lavere kvalitet enn hva Eterna selv leverte når det gjaldt urverk. Man må heller ikke glemme kulelageret de satt i automatikk rotoren, som i veldig stor grad ble standarden og fortsatt er det. Merk også at etter oppfinnelsen endret Eterna logo til en "stjerne" bestående av 5 kuler som skulle representere kulelageret de hadde oppfunnet. Godt fornøyd var de med andre ord..

Klokken som dette innlegget handler om har forøvrig ikke et Eterna urverk, selv om de har valgt å omdøpe Valjoux 71 til E 704 så er det et Valjoux 71 urverk, så vidt jeg kan se er den eneste forskjellen fra et Valjoux 71 fra produksjonslinjen, Eterna sin egne støtsikring som ble brukt på 50 tallet. Jeg har tidligere vært borti Eterna chronographer med to registre hvor de har tatt i bruk Valjoux 22. Valjoux urverk var ofte the weapon of choice når "skikkelige" merker skulle lage chronograph modeller, fremfor urverk av lavere kvalitet fra f.eks Landeron. Valjoux produserte ikke egne klokker og var storleverandør til flere "Chronograph" merker som Heuer og Breitling(Senere Venus)

Litt om Valjoux 22(2 register) og 71(3 register), de er i utgangspuktet Jumbo utgaver av Valjoux 23 og 72, sistnevnte har også holdt mye større produksjonstall. Den "eneste" forskjellen som jeg kan se med 22/71 er at de er 14 linjer hvor 23/72 er 13 linjer. At disse urverkene har blitt produsert side om side i mange år er litt morro, kunne de ikke bare lagt inn en verkring om kassen var for stor?

Over til overhalingen av klokken...

Tallskive og kasse ser veldig bra ut, mangler lume på time/minuttviser, men kunden vil behold den orginal. Den ene chronoviseren har bestemt seg for å løse, glasset må skiftes...

eterna cronograph 1955

Urverket eksponert, få tegn på skader fra fukt eller støt. Problemer med start/stoppusheren, som henger seg opp. Den sniker seg under armen den skal skubbe på og blir hengende fast.

eterna cronograph 1955

Opptrekksaksel brukket... ikke en uvanlig feil selv om den etter dagens standard er ganske så massiv. God forklaring på hvorfor klokken ikke lar seg trekke eller stille.

eterna cronograph 1955

Chronographdelen demontert på baksiden

eterna cronograph 1955

Timetellerfunksjonen på så og si alle chronographer ligger på skivesiden. Her demontert.

eterna cronograph 1955

Litt overflaterust på timetellerhjuls-fjæren.

eterna cronograph 1955

Rusten fjernes enkelt ved å dra den over en fin neglefil fra H & M.

eterna cronograph 1955

Størsikring demonteres og før-renses med heptan og q-tip. Stilig støtsikring, litt mer vrien å få inn og ut enn standard incabloc.

eterna cronograph 1955

Eterna sin egen merking av Valjoux 71: 704 R B.

eterna cronograph 1955

Urverket demontert og klart for rensemaskinen, med unntak av den brukkede opptrekksakselen ser urverket ut til å være i veldig god stand, lite slitasje på deler og lite rust.

eterna cronograph 1955

Ny fjær er montert i fjærhuset da den gamle brakk i det bakre feste. Jeg velger å bruke en litt svakere fjær enn det som egentlig skal stå i urverket, da det erfaringsmessig fører til "prelling" om fjæren har orginal styrke. Prelling betyr at klokken går "for bra" og balansens utsving tar en hel tur rundt og slår ankergaffelen i baksiden noe som forårsaker at klokken går helt feil. Den eneste logiske forklaring jeg har på hvorfor fjærene må være svakere er at de moderne oljene reduserer friksjonen mye bedre enn oljene de brukte på 50-tallet. Fjærhus, sperrverk, løpeverk og anker montert.

eterna cronograph 1955

Opptrekk og viserverk monteres på skivensiden, lagrene oljes og støtsikring settes inn, ankerpaletter smøres og balansen kan monteres.

eterna cronograph 1955

Balansen monteres og klokken blir regulert før videre montering, den vil også bli etteregulert etter den har kommet i kassen, med og uten chronographen i gang.

eterna cronograph 1955

Overføringshjul fra fjærhus til 12-timer telleren monteres, samt 12-timer hjulet. Dette er ikke direkte koblet sammen med minutt og sekundteller hjulene. Jeg velger vanligvis å montere chronographens bakside først for så å montere 12-timer telleren. Men, siden jeg ikke har en skikkelig verkholder til dette monsteret av et Vajloux urverk velger jeg å begynne på skivesiden. Rett å slett fordi det er vanskelig å få urverket til å sitte skikkelig i holderen jeg har tilgjengelig når baksiden til chronographen er montert.

eterna cronograph 1955

Den store platen som er montert holder fast resetthammeren til 12-timer telleren, grunnen til at den dekker så mye flate er at tallskiven skal ha noe å hvile på, Valjoux 71 er som tidligere nevnt et valjoux 22 verk med 12-timer teller så heving av tallskiven gjøres med store plater. På et urverk produsert fra bunn av med 12-timerteller vil tallskiven hvile på verkplaten. Den lange fjæren nedenfor platen holder tilbake hammeren.

eterna cronograph 1955

Det legendariske kolonnehjulet monteres, overføring fra urverk til sekundteller, samt overføringshjul fra sekundteller til minuttellere monteres.

eterna cronograph 1955

Start/stop og reset arm monteres.

eterna cronograph 1955

Chronographhjulene monteres samt resethammer og fjær. Chronographfunksjonen testes og klokken er klar for skive og visermontering.

eterna cronograph 1955

Tallskive montert, jeg glemte dessverre å ta bilder av de spesielle viserene mens klokken var ute av kassen :/

eterna cronograph 1955

Viseren som hadde løsnet har en veldig slapp festeforing som må strammes, dette ser kanskje brutalt ut, men man får god kontroll på kraften ved forsiktig bruk av hammer, "visertang" og nittebenk.

eterna cronograph 1955

Trykkere demontert, den ene pakkningen er av mystiske årsaker helt myk og fin, den andre er steinhard og må skiftes ut.

eterna cronograph 1955

Som nevnt tidligere hang start/stopp trykkeren seg opp i startarmen, på bilde kan man se at den ene trykkeren har en litt tykkere flate enn den andre. Den tykkeste monteres på start/stopp siden, forhåpentligvis løser dette problemet på den enkelst mulig måte.

eterna cronograph 1955

Trykkere er montert og kassen får nytt glass. Dette glasset har ikke armeringsring og skal derfor ikke presses nedi og holdes fast av friksjon. Glass uten armeringsring må ha et par mm overmål og "krympes" med glasspressen mens kassen heves opp. Når man slipper presset vil glasset sitte med spenn i kassen.

eterna cronograph 1955

Den nye opptrekksakselen er alt for lang og må tilpasses.

eterna cronograph 1955

Opptreksakslingen er montert og chronographen funksjonstestes før baklokket settes på og klokken henges på winder for kontroll i bevegelse.

UAVHENGIG URMAKER I OSLO

SERTIFISERT OMEGA-URMAKER

ÅPNINGSTIDER:
0900 - 1600,
mandag til fredag.
ORG NR:
926 695 118
FØLG UR-TJENESTEN:
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram